nl

DOGtime Basisjaar (deeltijd)

DOGtime, zo heet de deeltijdopleiding van de Gerrit Rietveld Academie. DOGtime heeft een studieduur van 5 jaar; twee basisjaren (propedeuse) en drie vakjaren. Gedurende de opleiding word je professioneel onderwezen en begeleid door specialisten, kunstenaars en theoretici afkomstig uit verschillende kunstdisciplines. Je wordt opgeleid tot autonoom beeldend kunstenaar of ontwerper. DOGtime is een HBO studie. Eenmaal afgestudeerd mag je de titel Bachelor of Fine Arts and Design (BFA + BDes) voeren. De propedeuse van DOGtime beslaat twee jaar en vindt in het eerste jaar plaats op drie of vier avonden in de week, in het tweede jaar op drie avonden per week. De lessen zijn altijd van 18.45u tot en met 21.45u. Nota bene: DOGtime studenten hebben geen recht op een studentenvisum op basis van dit deeltijdprogramma.

Het basisjaar van DOGtime bestaat uit twee jaren. Er wordt individueel of klassikaal gewerkt aan opdrachten. Deze opdrachten bespreek je vervolgens met klasgenoten en docenten waardoor je leert van elkaar. De twee DOGtime basisjaren zijn toenemend in moeilijkheidsgraad. In deze periode kom je in aanraking met de verschillende aspecten van een vakdiscipline en worden de eerste contouren van je toekomst als professioneel kunstenaar of designer zichtbaar. Het lesprogramma is erop gericht om je door middel van theoretische of vakgerichte werkopdrachten en daaropvolgende klassikale of individuele besprekingen intensief kennis te laten maken met tal van opvattingen, begrippen en methoden van denken, werken en presenteren. Zo wordt een fundament gelegd voor het onafhankelijk kunnen opereren als kunstenaar of ontwerper. Elk semester wordt afgesloten met een evaluerend DOGtime rapport en een openbare groepstentoonstelling.

Onderwijsaanbod

Tekenen, Schilderen, Sculptuur, Installatie, Gemengde Media, Theorie.

DOING DOGtime: OPEN DAY 2015
Lees meer

DOGtime Live
Lees meer

Image Manel Esperbé i Gasca: …

bierviltjes +3 beelden - 5 years ago

italian grass - 5 years ago

Opbouw van het DOGtime basisjaar

Het eerste DOGtime basisjaar

Het eerste DOGtime basisjaar bestaat uit twee lesblokken, de theorie is hierin geïntegreerd. In dit eerste jaar ligt de nadruk op deelname, samenwerking, inzet, onderzoek, experiment, keuzebepaling en ontwikkeling. De vakken in dit eerste jaar zijn: Het Lab (Schilderen en Time Based Arts) Sculptuur, Instabiele media, Communicatie en Tekenen/Grafiek.

Tweede DOGtime basisjaar

In het tweede DOGtime basisjaar ligt de nadruk op reflectie, verdieping, ontwikkeling, zelfstandigheid en keuzebepaling. In het tweede jaar wordt naast de vakken in beedende kunst en design, kunsttheorie en kunsttheoretische reflectie onderwezen.

Na het doorlopen van de propedeuse DOGtime kan de student kiezen voor het DOGtime programma Autonome Beeldende Kunst (FA) of Interaction Design & Unstable Media(IDUM) ), of voor een voltijd studierichting op één van de andere afdelingen op de Rietveld Academie.

Projecten

Naast bezoeken aan musea en galeries wordt in het tweede DOGtime basisjaar een excursie naar een Europese stad georganiseerd. Na elk semester wordt er in samenspraak met je docenten een keuze uit je werk gemaakt. Vervolgens wordt dit werk gepresenteerd in de Rietveld Academie. Bij zo'n presentatie hoort een publieke opening.

Theorie

Tijdens de basisjaren van DOGtime krijg je van een aantal docenten theoretische input vanuit hun eigen ervaring en inzichten. Je krijgt echter ook theorie lessen. Daarnaast biedt het programma van Studium Generale een algemeen theoretisch kader handelend over actuele thema's in de hedendaagse internationale kunstwereld. Het Studium Generale trekt prominente sprekers uit binnen- en buitenland aan om lezingen te verzorgen. Voor meer informatie zie Studium Generale

Studenten 1e Basisjaar (DOGtime 1)

Ahu Sahin
Anita Lugomer
Barnabas Schendl
Bianca Slieker
Diego Ospina Melo
Eric van Zuilen
Geray Mena Santana
Giulia Bierens de Haan
Ilse Stokman
Irene Brok
Jagoda Dmochowska
Judith Jansen
Konstantina Mavridou
Kyra Philippi
Lucia van Paasschen
Marguerite Nolan
Patryk Zaborowski
Rogier Marius
Sascha van Holt
Thijs van Vuure

Studenten 2e Basisjaar (DOGtime 2)

Aura Rosales
Ellen Wilschut
Hanneke ter Horst
Leonie Kuipers
Marcin Kaminski
Marco Wessels
Marius van Zandwijk
Merlijn Stam
Nina Gierasimczuk
Pieter Meijers
Richard Klapwijk
Rita van de Wijgert
Sameh Osman
Saulius Nuobaras
Simon Keizer
Thom van Rijckevorsel
Urs Moore

Docenten 1e Basisjaar (DOGtime 1)

Alena Hudcovicová
Jonas Ohlsson
Manel Esparbé i Gasca
Marjolijn Ruyg
Roland Berning
Rombout Willems
Serge Onnen

Docenten 2e Basisjaar (DOGtime 2)

Reggy Gunn
Willem van Weelden